lauantai 4. helmikuuta 2017

Helmikuun rally-tokot, osat 1-2 /Ansa

Osa 1:

Kisareissu Hyvinkäälle 4.2, tavoitteena päästä tulevan kesän SM-kisojen karsintaradan tuomarin, Iiris Harjun, tarkkojen silmien alle. Rata oli kertomansa mukaan suunniteltu testaamaan hallittavuutta ja aika potentiaalisilta "sokka irti"-tehtäviltä ensimmäiset 3 kylttiä näyttivätkin... Lähdöstä merkille, sitten hyppy josta mutkalla olevaan putkeen, tuplasaksalainen lyhyimmällä mahd. kylttivälillä jne. Olisiko 14 koirakkoa ollut MES-luokassa ja kuusi taisi saada ylipäätään tuloksen.



Ansan saalis tänään 93/100 pistettä ja kirkas luokkavoitto 😄


Osa 2:

Kisareissu Saloon 11.2, tavoitteena saada kolmas hyvä tulos MES-luokasta, mitä tarvitaan osallistumisoikeuden takaamiseksi kuluvan vuoden yksilö SM kisoihin pääsemiseksi, jos osallistujia aletaan karsimaan. Tuomarina Taru Leskinen, MES-luokassa vain 6 koirakkoa ja iloksemme sisarukset Ansa ja Venda lähtölistalla peräkkäisillä vuoronumeroilla.

Omia mokia tapahtui muutama ja alussa kökköiltiin ihan yhdessä. Käytösruutu oikealla istuen, ei moitittavaa. Pistevähennyksiä -7 varsinaisista virheistä ja -2 yleisvaikutelmasta Ansan vinkunan takia, jäljelle jäi 91pistettä sadasta. Tänään sillä pääsi toiselle palkintopallisijalle :)

Nyt on kolme kisaa käyty kolmen eri tuomarin arvostelemana ja jos vertailuun osallistumisoikeuden varmistamisen vuoksi joudutaan, niin enpä usko että näillä keskiarvoilla on mitään hätäpäivää. Ansan keskiarvo olisi näillä tuloksilla 94/100pistettä ja takataskussa olevat RTK4 ja FI RTVA tittelit vielä nostavat sijoitusta; nyt voimme huokaista helpotuksesta ja keskittyä kisakunnon kohentamiseen pisteiden metsästyksen sijaan! :)



maanantai 30. tammikuuta 2017

Ansan rally-toko kuulumiset viime vuosilta

Ansa (N. Café Dulce) aloitti rally-tokossa kilpailemisen tammikuussa 2015 ja kyseisen vuoden kovaksi tavoitteeksi asetettiin alusta alkaen osallistumisoikeuden saaminen saman vuoden lokakuussa pidettäviin suomen mestaruuskisoihin yksilötasolla. Toteutuakseen tavoite vaatisi nousemista ylimpään luokkaan ja sieltä vielä koulutustunnuksen saamista kolmella hyvällä tulokselle, jos osallistujamäärien vuoksi osallistujia SM-kisoihin karsimaan joudutaan.

Rally-tokossa luokasta toiseen siirrytään vain koulutustunnuksen avulla (erona tokoon) eli käytännössä vähintään kolme kisaa pitää jokaisessa luokassa käydä, jotta koulutustunnuksen voi saavuttaa. Ansa saavutti RTK1, RTK2, RTK3 ja RTK4 koulutustunnukset elokuuhun mennessä yhteensä 13:sta kisassa (yhdestä mestariluokan kisasta emme saaneet tulosta), kun 12 kisaa olisi ollut pienin mahdollinen määrä. Olenkin tarkan markan naisena vitsaillut, että vastaavan tittelin saaminen tokosta tuli paljon halvemmaksi, kun siinä lajissa saa nousta heti seuraavaan luokkaan yhdellä hyväksytyllä tulokselle, jos koulutustunnuksien kerääminen ei kiinnosta 😛

Ensimmäinen AVOIMEN-luokan rally-tokokokeemme (100/100pistettä ja luokkavoitto)


Rally-tokon SM kisaformaatti menee niin, että ensin jokainen ylimmän, eli mestariluokan, koirakko kisaa yhden ns. karsintaradan. Karsintaradan 20 parasta pääsevät vielä finaaliradalle ja lopullisen sijoituksen SM-kisoissa ratkaisee karsinta- ja finaaliradan yhteistulos. Karsintaradan jälkeen Ansa oli vuoden 2015 SM-kisoissa sijalla 14:sta, eli mahtui mukaan finaaliradalle. Finaaliradalla paransimme selvästi sijoitustamme; Ansan tulos riitti finaaliradalta palkintopallisijaan, eli nousimme 3. palkintosijalle. Kun karsintaradan ja finaaliradan tulokset laskettiin yhteen, sijoituksemme ensimmäisissä SM-kisoissamme oli yksilötasolla SM4 😀 Voidaan sanoa, että tavoitteet lajin parissa vuodelle 2015 saavutettiin ja ylitettiin enemmän kuin vielä tammikuussa olisin ikinä voinut kuvitellakaan!

SM v.2015 finaaliradan palkintojenjako

Siinä missä esim. tokossa koulutustunnus ylimmästä luokasta on sama asia kuin valioituminen kyseisestä lajista, jos valioitumiseen vaadittava näyttelytulos vain on saatuna, niin rally-tokossa valioitumisesta ei ole tehty lainkaan näin helppoa. Rally-tokon koulutustunnuksen (jokaisesta luokasta) saa kolmella hyväksytyllä tuloksella, eli vähintään 70/100pistettä saavutettuaan radalta, mutta valioituminen vaatii kolmea lähes täydellisyyttä hipovaa suoritusta mestariluokan radalta. Valiokello alkaa tikittämään, kun koirakko saa ensimmäisen kolmesta vähintään 95/100pisteen tuloksesta mestariluokan radalta. Vastaava pistemäärä tokon puolella olisi 304pistettä tai enemmän kolmesta EVL-kokeesta.... Rally-tokossa, jossa pistevähennykset ovat -1, -3 tai -10 luokkaa riippuen virheiden suuruudesta, tämä ei todellakaan ole helppoa. Rally-tokon ylimmässä luokassa pärjäämisen varmistaakseen koirakon pitää osata yhteensä noin 130 erilaista tehtävää; näistä tuomari valitsee aina 18-20kpl kunkin päivän radalle (lähtö-, maali- ja käytösruutu tehtävien lisäksi) ja sijoittaa ne haluamaansa järjestykseen. RTK4 koulutustunnuksen omaavia koirakoita on Suomessa jo lukuisia (mestariluokan koulutustunnus = 3kpl yli 70pisteen tuloksia MES-luokasta), mutta rally-toko valioita sitten lajin virallistamisen (v. 2014) vasta noin kolmisenkymmentä. 

Vuoden 2015 aikana Ansa kisasi SM-kisojen lisäksi kaikenkaikkiaan 15 kisaa ja vuoden lopussa meillä oli 2/3kpl valioitumiseen tarvittavista mestariluokan tuloksista kasassa. Vuonna 2016 kisasimme vain yhdet tuplakisat heti alkuvuodesta, loppiaisena, ja sen jälkeen Ansa jäi suunnitellulle kisatauolle. Suoritin viime vuonna fysioterapeutin työni ohessa koko vuoden kestävän erikoistumiskoulutuksen oman ammattini tiimoilta ja jo heti alkuvuonna oli tiedossa, että yksi opiskeluun liittyvistä lähijaksoista osuisi vuoden 2016 rally-tokon SM-kisojen kanssa päällekkäin. En siis voinut osallistua SM-kisoihin ja aikani ei muutenkaan riitä kerralla moneen asiaan, joten rally-toko jätettiin kotipuuhastelujen varaan. Myös Ansan ihana Nadador-pentue näki päivänvalon kesällä 2016, joten ajankohta oli kaikinpuolin otollinen tauolle. 

Ainoa rally-tokoon osuva tavoitteemme vuodelle 2016 liittyi muuhun, kuin kisaamiseen. Tiesin  täydennyshaun valtakunnalliseen rally-tokon valmennusrenkaaseen olevan tulossa ja onnekseni hakuaika ja näyttökoe sijoittuivat aivan loppuvuoteen, jotta onneamme mukaan kokeilemaan päästiin. Jyväskylässä marraskuussa pidetyn näyttökokeen ja haastattelun tuloksena meidät valittiin mukaan rally-tokon valmennusrenkaaseen ja tästä mahdollisuudesta olen mielettömän iloinen! 

Yli vuoden kestänyt rally-tokon kisataukomme katkaistiin tammikuun lopussa v.2017 Seinäjoella, jossa Ansa teki ihmetyksekseni näyttävän paluun kisakentille; luokkavoitto pisteillä 98/100, eli tämä oli kolmas ja samalla viimeinen rally-toko valion arvoon vaadittava "täydellisyyttä" hipova tulos. Näin Ansasta tuli ensimmäinen rotumme rally-tokovalio ja suureksi ilokseni ensimmäinen (ehkä viimeinen?) koira, jonka olen onnistunut kouluttamaan neljän lajin valioksi 😊

29.1.2017 "Ritva"


EO-karsinnat 28.1.2017 Tampere

Inkerillä ja Esterillä oli molemmilla osallistumisoikeus karsintoihin, mutta koska olin jalkoineni sairaslomalla jäi nämä kisat omalta osaltani väliin. Koirakkomäärä ei kuitenkaan kisoihin täyttynyt ja ilmoittautuminen avattiin kaikille 3-luokkalaisille, joten Esteri pääsi osallistumaan kisoihin Markon kanssa. Pari pirun hienoa rataa, joista hyppäriltä nolla ja 5.sija. Lopullinen sijoitus 21.



Sairaslomani aikana Inkeri ja Esteri on käynyt kirmaamassa kisoissa muutaman radan Markon kanssa ja tässä niistä parhaat palat:



sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Pippsa kolmosiin!


Pippsa nousi vihdoin pitkän juoksaritreenikauden jälkeen kolmosiin TSAU:n kotikisoissa. Rata ei valitettavasti tarttunut kenenkään laitteeseen, mutta alla on linkki samana päivänä tehdystä ensimmäisestä kolmosten hyllystä :) 

https://youtu.be/4iyf8gNG3Q8